Periodisk faste: erfaringer etter 1.5 år

#kosthold
De siste 540 dagene har jeg gjort et eksperiment jeg aldri hadde trodd kunne fungere for meg. Nemlig "periodisk faste" eller "intermittent fasting" på engelsk. Men nå ser jeg ser ingen grunn til å gå tilbake. På denne siden vil du lære:

1. Hva er periodisk faste (16: 8) er
2. De vanligste spørsmålene og mytene om fasting

Skrevet av: Torbjørn Husevåg
Se også: en lengre engelsk versjon av artikkelen, samt laget YouTube-videoen her

Først, hva er periodisk faste? 

Ulike faste-dietter har blitt ekstremt populære de siste 2-3 årene ettersom stadig mer forskning viser de gunstige effektene fasting kan ha på fettforbrenning, helse og levetid. Periodisk faste, som er den "snilleste" formen for fasting, innebærer at du kun spiser i løpet av 8 timer hver dag. Etter dette spisevinduet "faster" du de resterende 16 timene av døgnet. 

I praksis innebærer det at jeg står over frokost og kveldsmat, mens jeg kun spiser lunsj, et mellommåltid og middag. Mitt første måltid har normalt sett vært rundt 11:30 og mitt siste måltid har vært rundt 19:30. 

Disclaimer: Jeg er ingen lege, og skal ikke leke det på internett. Dette er kun egne erfaringer basert på 1.5 år uker. Gunstige effekter på immunforsvar og forlenget levetid er litt for tidlig å kunne kommentere. Her er resultatet etter de første 6 månedene. 

5 ting jeg har lært


1. Den største fordelen er enkelhet

Jeg er stor fan av enkelhet. Når jeg våkner, har jeg en ting mindre å tenke på. En kopp svart kaffe, et glass vann, men ingen frokost. Så begynner dagen. Personlig liker å spise og har heller ikke noe imot å lage mat. Så det å spise 4 - 5 måltider om dagen var aldri noe bry for meg. Imidlertid innebærer periodisk faste å planlegge, handle, lage og spise ett til to måltider mindre. Og det kommer veldig godt med. 

2. Vektreduksjon uten å tenke eller telle
Når du begrenser tiden du spiser i løpet av en dag, vil du isolert sett også spise mindre. Antallet måltider går ned, uten at størrelsen på måltidene tenderer til å gå opp proporsjonalt. Vi har nemlig et visst forhold til hvor mye mat et gitt måltid egentlig innebærer. Av denne grunn er periodisk faste et veldig enkelt alternativ for deg som ønsker å gå ned i vekt. Nettopp fordi du reduserer det totale kaloriinntaket uten å endre kostholdet. Og uten å telle kalorier.  

3. Kroppen venner seg til alt 
Etter å ha sverget til frokost og kveldsmat hele livet, hadde jeg aldri trodd jeg kunne fungere på hverken jobb eller trening før jeg hadde fått i meg en god frokost. Men nå, etter hele 1.5 år, ser jeg ingen grunn til å slutte. Kroppens sult-signaler peaker nemlig når den forventer å få mat. Når forventningen forflyttes fra 07:00 til 11:30, forskyves sultfølelsen tilsvarende. Denne prosessen tok for meg ca en uke. 

4. Jeg bevarte all energien og styrken min, mens jeg gikk ned i vekt uten å tenke på kalorier
Jeg har blitt fortalt at frokost det viktigste måltidet i løpet av dagen. Det trodde jeg på, inntil jeg fant ut at det ikke var det. For meg. Uten frokost eller kveldsmat på 12 uker har jeg fortsatt hatt progresjon innen stryke og kondisjonstrening, hodet er minst like klart, samtidig som jeg har gått ned i vekt. Og det med langt mindre innsats, planlegging eller matfokus. 

5. Det beste kostholdet for deg er det som fungerer for deg
Det store spørsmålet; funger dette for deg? Jeg har ingen anelse. Vi alle ønsker å få den ultimate kostholdsplanen med alle svar på ett ark. Dette er grunnen til at kostholdsbøker og programmer selger så bra. Utfordringen med å si at et kosthold er "det beste"; er som å fortelle hele verden at de skal bruke medium størrelse i skjorter; for så å lure på hvorfor de ikke passer.

Moralen er; for å finne det kostholdet som fungerer best for deg, må du eksperimentere og se hva kroppen din reagerer på. Ikke minst hva som er praktisk å gjennomføre for deg. Og når du har funnet ut når du skal spise, kan du gå videre til den vanskeligere delen: hva du bør spise. 


Videre lesing

  • En lengre engelsk versjon av denne artikkelen
  • YouTube-videoen av denne artikkelen her
  • Mine andre norske artikler

Lykke til, 
Torbjørn "Torbs" Husevåg